Overblijfbijbel

Zoek je een kinderbijbel die kinderen echt aanspreekt? De Overblijfbijbel is speciaal geschreven voor kinderen van de basisschool (groep 3 t/m 8) en sluit aan bij hun belevingswereld. Ieder verhaal bevat praktische zingeving voor het leven van kinderen vandaag. Ook overblijfouders en kinderwerkers beleven veel plezier aan de Overblijfbijbel.

Het idee voor de Overblijfbijbel ontstond toen ik meehielp als overblijfmoeder op de school van onze zoontjes. Ik merkte dat de kinderbijbel waaruit werd voorgelezen niet goed aansloot bij het overblijfmoment. Het ene kind kwam alleen op maandag, het andere kind alleen op woensdag, en daardoor begrepen ze vaak het ‘vervolgverhaal’ van de Bijbel niet. Ook merkte ik dat de kinderen (maar ook overblijfouders) het vaak lastig vonden om een toepassing te maken bij het verhaal: wat betekende dit verhaal uit Gods Woord nu voor hen persoonlijk? En dan het hardop bidden voor een groep kinderen; ook daarmee waren niet alle overblijfouders vertrouwd. Spontaan bood ik één van de andere overblijfmoeders aan om zelf wat verhalen te schrijven om daarbij te helpen. Ze reageerde enthousiast en… het balletje begon te rollen!

Kenmerken van de Overblijfbijbel

 1. Verhalen voor een heel schooljaar: 4 dagen per week; 40 schoolweken.
 2. Sluit aan bij kerkelijk jaar, zodat je bijvoorbeeld in de kersttijd precies bij de verhalen rond Kerst uitkomt.
 3. Sluit aan bij situaties in de klas en tijdens het schooljaar: studiedag van de juf, trakteren in de klas, avondvierdaagse, sinterklaas.
 4. Aansprekende vertelstijl die prettig voorleest.
 5. Geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 8.
 6. Het voorlezen van een verhaal duurt ongeveer 3 1/2 minuut.
 7. Duidelijke boodschap voor kinderen: zó wil God graag omgaan met mensen… en met jou!
 8. Niet alleen de bekende Bijbelverhalen, maar ook minder bekende verhalen.
 9. Geen moeilijke woorden, zodat je als overblijfouder niet struikelt over de tekst.
 10. Iedere dag een compleet, kort verhaal. Zo is het niet erg als je een dagje overblijven mist.
 11. Afsluitend gebed als ondersteuning voor overblijfouders.
 12. Gespreksvragen als extra optie om door te praten over het verhaal; ook geschikt als de Overblijfbijbel op andere momenten wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de klas, op zondagschool of thuis aan tafel.
 13. Dubbel getoetst: zowel op theologisch gehalte als in de praktijk van het basisonderwijs.
Voorlezen uit Overblijfbijbel

Trailer Overblijfbijbel

            Wie hebben meegewerkt aan de Overblijfbijbel?

Joyce de Jongh-Foekema schreef de 160 verhalen uit de Overblijfbijbel. Basisleerkrachten/theologen en andere overblijfmoeders hebben meegelezen met de verhalen. Ook heeft een pilot van de Overblijfbijbel gedraaid bij een aantal protestants-christelijke scholen in Nederland. Verder hebben een theoloog, een redacteur van Ark Media en een didacticus bijgedragen.  

Bestellen: Overblijfbijbel ISBN: 9789033832666 352 pagina’s hardback, steunkleur € 24,95
Blader eens door een het binnenwerk van de Overblijfbijbel!

Waar is de Overblijfbijbel te koop? De Overblijfbijbel wordt uitgebracht door Ark Media en is te koop via hun webshop (www.arkmedia.nl), via de christelijke (online) boekhandel, het CBC en te bestellen bij gewone boekhandels.

Overblijfbijbel bestellen