De kerk als een skatebaan

SkaterIk zit bij de skatebaan en kijk hoe mijn zoons zich uitleven op de stuntstep en skeelers. Ze hebben een vriendje bij zich dat duidelijk minder ervaring heeft, maar ze moedigen hem heel geduldig aan.
Doen dingen voor.
Leggen uit.
Stellen gerust.
Lenen kniebeschermers aan hem uit.
Maken de baan vrij als hij gaat proberen naar beneden te skaten.

Niet alleen mijn zoontjes doen dat, nee, ook anderen op de baan. Geduldig geven ze tips, oudere kinderen aan jongere en andersom. Als vrienden gaan ze met elkaar om.

En terwijl ik dit zo bekijk en mijn gedachten intik op mijn mobieltje, denk ik aan de preek van vanmorgen. Er werd het voorbeeld van een smartphone gebruikt om het leven van christenen te beschrijven. Zo’n ding heeft allerlei mogelijkheden, maar ook zonder dat we die allemaal benutten, kunnen we er vaak wel mee bellen en fotograferen. De meesten zijn daar al tevreden mee, maar eigenlijk is er zoveel meer mogelijk. Zelfs zoveel, dat anderen je tips moeten geven om het te ontdekken.

Net als op de skatebaan dus eigenlijk. Stel je voor; de kerk als skatebaan waar we als vrienden met elkaar omgaan, elkaar aanmoedigen en de ruimte geven om te oefenen en vallen. Mee-balen als het niet lukt en blijven proberen. Christenen die tips uitwisselen over het volgen van Jezus. De mogelijkheden ontdekken en delen. En oja, af en toe zetten we de muziek aan naast de skatebaan.

Mensen vanzelf kijken… en meedoen!

Verzonden vanaf mijn smartphone 🙂

PS Ik houd ervan om dagelijkse dingen te benutten om mijn geestelijke leven te verrijken. Herkenbaar? Deel je voorbeelden dan hieronder. Laten we ‘apps uitwisselen’…!