Tips om je eigen boek te schrijven

Regelmatig krijg ik de vraag: “Ik droom ervan mijn eigen boek te schrijven, maar hoe pak ik dat aan?” De mensen die dit vragen, hebben vaak diepe, emotionele dingen meegemaakt in hun leven en willen anderen bemoedigen met hun verhaal. Geweldig! Wat mij betreft kunnen we zulke verhalen niet genoeg vertellen. Maar… vertel het dan wel goed!

Hoe begin je met schrijven?

Schrijf in één alinea wat je boodschap is: wat moet de lezers onthouden als hij jouw boek uit heeft? Dit wordt de rode draad van je verhaal. Misschien wil je meerdere dingen zeggen. Beperk je dan (zeker in dit stadium) tot maximaal drie belangrijke punten.

Schrijf op één A4 waar je verhaal over gaat, een soort samenvatting of uittreksel van je toekomstige boek. Als je langer nodig hebt om dat te vertellen, heb je blijkbaar voor nog niet helder wat je eigenlijk wilt zeggen. Dan heb je dus huiswerk te doen!

Maak een lijst van de belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal. Wat mag echt niet ontbreken? Schrijf per punt op, waarom dit zo cruciaal is. Terwijl je deze lijst maakt, hoef je nog niet na te denken over de volgorde van de gebeurtenissen. Het gaat om een inventarisatie.

Vervolgens ga je nadenken over de volgorde. Waar wil je je verhaal beginnen: helemaal aan het begin, val je middenin de gebeurtenis (en schrijf je in de tegenwoordige tijd), of wil je één grote terugblik schrijven? Probeer voor jezelf uit wat het lekkerste schrijft, door één gebeurtenis op de drie verschillende manieren te beschrijven. Wat past het beste bij jou? Hoe schrijf je het makkelijkste? Waar loop je juist vast?

Maak een kapstok voor je verhaal, een voorlopige hoofdstukindeling. Dit wordt de volgorde waarin je gaat schrijven. Geef ieder hoofdstuk een voorlopige titel. Beschrijf per hoofdstuk de belangrijkste gebeurtenissen, plus de lessen of emoties die je wilt beschrijven. Dit gebruik je straks als checklist: heb je alles in het hoofdstuk vermeldt wat je van plan was, en ben je niet te ver afgedwaald om te kunnen aansluiten bij het volgende hoofdstuk? Het maken van zo’n kapstok is ontzettend lastig en kost veel tijd, maar je zult merken dat het je helpt. Natuurlijk ben je tijdens het schrijven vrij om deze kapstok aan te passen, maar vraag je dan wel af waarom je dat wilt. Laat je jezelf soms meeslepen door je eigen herinneringen? Durf bij je kapstok te blijven!

Schrap wat je schrijft

Begin vervolgens te schrijven, maar wees voortdurend selectief. Wat wil je zeggen? Is dat wat je nu opschrijft echt nodig voor het verhaal? Ik kreeg een keer een manuscript ter beoordeling waarin de eerste tien tot veertien pagina’s waren gevuld met de beschrijving van iemands jeugd. Persoonlijk was ik na twee bladzijden al afgehaakt, maar beroepsmatig bleef ik doorlezen om een goede beoordeling van het manuscript te kunnen geven. Pas na vele bladzijden kwam er vaart en spanning in het verhaal. Al die informatie over de jeugd van de auteur waren uiteindelijk samen te vatten in een paar krachtige voorbeelden.

Uiteindelijk is het een aangrijpend boek geworden, maar daarvoor heeft de auteur heel veel (en dan bedoel ik ook echt heel veel) tekst moeten schrappen. Was het dan zinloos om al die tekst te schrijven? Nee! Schrijven is schrappen – maar om te kunnen schrappen, moet je eerst schrijven. Soms heb je het nodig voor je eigen denk- en schrijfproces om eerst al die dingen op te schrijven die in je hoofd zitten – de vele snippertjes herinneringen – voordat je voor jezelf helder hebt waarom je denkt dat die informatie nodig is. Als je weet waarom je iets wilt schrijven, kun je je afvragen of het ook echt nodig is om het te schrijven. Of dat het misschien korter kan. Bedenk dat jouw toekomstige lezer niet weet wat je hebt weggelaten. Hij mist het echt niet… tenzij het onmisbare informatie is die je niet op een andere manier kunt verwoorden.

Zet het in je agenda

Een verhaal schrijven kost tijd en toewijding. Plan er dus tijd voor in, want anders komt het er niet van. Zet jezelf tot schrijven, ook als je geen inspiratie hebt. Schrijven is 10% inspiratie en 90% transpiratie – écht! Maar je zult merken dat je steeds een stukje verder komt… al zijn het maar een paar regels!

Ontwikkel je schrijftechniek

Niet iedereen kan een mop vertellen, en zo kan ook niet iedereen even goed schrijven. Als het gaat om spellingcorrectie kun je een beroep doen op professionele tekstschrijvers. Maar hoe leer je net zo mooi schrijven als je favoriete auteur? Veel lezen en inspiratie opdoen, dat helpt. Veel oefenen en schrijven, dat helpt ook.

Er zijn allerlei schrijfopleidingen, van korte cursussen tot echte professionele opleidingen. Kort geleden ontdekte ik dat Laudius gratis schrijfopleidingen biedt, zoals de cursus Korte Verhalen Schrijven en Creatief Schrijven. Deze cursussen hebben een gratis digitale variant.

Ik wens je veel succes met het schrijven van je boek!