Groene kikkers en Pesach

Ik zit al de hele ochtend groene origamikikkertjes te vouwen. Nog even en ik ga de kleine groene monstertjes verstoppen in de broodtrommels van onze zoontjes, op de bank, onder hun dekbed, bovenop de wastafel, in hun jaszak, hun sportschoenen… het wordt een ware kikkerplaag!

Die ontzettend leuke tip kreeg ik uit het boek ‘Een Lam voor mij – Geheimen over Jezus ontdekt in het Pesachfeest‘. In dit boek staat een eigentijds voorleesverhaal over het vieren van Pasen met kinderen, met mooie tekeningen (schilderijen zijn het eigenlijk), plus heel veel doe-dingen die het paasverhaal dichterbij brengen. Zoals de plagen uit Egypte!

Het leuke is dat die tips niet ingewikkeld zijn, maar heel erg haalbaar, zonder al te veel voorbereidingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van witte (anijs)hagelslag over tafel strooien als herinneringen aan de hagel die alles in het land verwoestte, of met een beetje bietensap het water rood kleuren, of het maken van nepzweren met vaseline en wc-papier?

Wist je trouwens, dat God bij al die plagen een specifieke Egyptische afgod afstrafte? Ook dat staat uitgelegd bij deze speltips. Zo komen de plagen niet alleen dichterbij, maar krijgen ze ook meer diepgang.

In ‘Een Lam voor mij’ staat ook een eenvoudige, praktische uitleg over de Sedermaaltijd, ook weer aangevuld met mooie tekeningen. Wat ligt er op je bord? Hoe kun je de maaltijd vieren? Wat heb je nodig? Wat is de betekenis?

Jaren geleden maakte ik zelf een handleiding voor de Seidermaaltijd_met_kinderen. Die is sindsdien een jaarlijks terugkerend feest op de zondagschool. Probeer hem dit jaar gerust zelf uit met je gezin!