Inspiratie-wandeling in de polder

“… en daar krijgen jullie dan zo’n tien minuten tijd voor, terwijl je in stilte over deze vraag nadenkt: waarom doe jij wat je doet?”Paulien_Vervoorn
Ik ben nog net op tijd om de slotwoorden van Paulien Vervoorns introductie te horen. Net op tijd, maar eigenlijk gewoon een half uur te laat. Helemaal de tijd vergeten, doordat ik appeltaart stond te bakken. Na een paniektelefoontje naar Paulien en een snelle rit in de auto kan ik nog net aanhaken.

Ik heb me aangemeld voor Pauliens themawandeling ‘Hartelijk geTALENTeerd’. Paulien Vervoorn is spreekster, schrijfster, trainer en coach. In haar boek ‘Hartelijk getalenteerd’ moedigt ze je met allerlei testjes en opdrachten aan om je talenten niet alleen te ontdekken, maar ook op jouw eigen manier in te zetten. En daar ook van te genieten! Die ondertoon klinkt overal in door. Eerder dit jaar volgde ik haar sprekerstraining die ze samen met Gor Khatchikyan aanbiedt. Ook die dag had dezelfde kenmerken van praktisch en positief. En nu dus deze wandeling door het Groene Hart.

“Is er iemand die dit lastig vond?” vraagt Paulien, nadat we zo’n tien minuten hebben gewandeld door de polders rond Kamerik. We zijn tussen koeien doorgelopen, hebben over hekken geklommen en zijn smalle bruggetjes van één plank breed overgestoken. Een aantal mensen knikt. Stil zijn vinden ze ‘helemaal niks’. Terwijl bij mij de rust juist dieper naar binnen zinkt en mijn gehaaste aankomst langzaam naar de achtergrond verschuift, neemt bij hen juist de innerlijke onrust toe.
“Nadenken over waarom je iets doet, is niet altijd makkelijk”, beaamt Paulien. “De stilte kan dan heel confronterend zijn. Het kan soms zelfs existentiële reacties losmaken. Juist daarom laat ik je eerst nadenken over de vraag waarom je iets doet. Die is belangrijker dan wat je doet.”

Ze leest uit de Bijbel de gelijkenis van de talenten voor. Drie mannen die iets krijgen toevertrouwd door hun meester. Twee gaan enthousiast aan de slag, de derde laat zich door zijn angst weerhouden. “De meester gaf iedereen naar vermogen”, licht Paulien toe. “Hij had dus ook blij kunnen zijn over het vertrouwen van zijn meester. En ja, dat gaf dan wel een stuk verantwoordelijkheid, maar blijkbaar vertrouwde zijn meester dat hij het aankon.” Paulien daagt ons uit in stilte te overdenken welke negatieve gedachten ons belemmeren om iets te doen met het talent dat God ons heeft toevertrouwd.

Wandeling_Paulien_VervoornDe rest van de wandeling volgen er nog andere opdrachten. Elkaar in twee minuten bevragen. Als team een opdracht uitvoeren. Zo snel mogelijk met een trekpontje naar de overkant. Foto’s maken die als een eigentijdse gelijkenis kunnen dienen, gewoon van dingen om je heen. Een simpele houten brug roept reacties los als ‘houvast’, ‘naar de overkant’ en ‘kippengaas’. Kippengaas? vraagt Paulien verbaasd. “Dat je niet uitglijdt”, volgt dan de toelichting. Alle opdrachten hangen samen met verschillende aspecten van je persoonlijkheid, je interesses, je capaciteiten en je waarden – aspecten die allemaal een rol spelen bij het waarom jij doet wat je doet.

Als we rond het middaguur weer terugkomen bij de start hebben we volop stof om verder mee te gaan. Nog een laatste keer geeft Paulien ons een opdracht om dat dan ook concreet te doen. De vakantie is tenslotte weer voorbij.

Volgende keer zelf meewandelen en nadenken over je talent? Aanstaande zaterdag 7 september houdt Paulien de volgende wandeling.

Nog meer inspiratie opdoen?

Inspiratiedag Ark Mission: Hoe slagen we erin de bijbelse boodschap over te brengen? 
Vrijdagmiddag 27 september 2013 : ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Ark Mission een Inspiratiedag voor iedereen die ambtshalve of professioneel betrokken is bij het overdragen van De Bijbelse boodschap in deze tijd binnen kerken en gemeenten, in studie en onderwijs, voor uitgevers, radio- en tv-producenten, non-profit organisaties, enzovoort. Met diverse lezingen, zoals ‘Hoe bereiken we de smartphone generatie?’

Inspiratie en Passie Weekend 
Op De Betteld vindt van 15-17 november een Inspiratie enPassie Weekend plaats, met diverse sprekers, ondernemersmarkt, werkplein, workshops, powertalks, sportieve activiteiten, muziek en een programma voor kinderen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik ben trouwens benieuwd hoe jij over dit soort ‘inspiratie-dingen’ denkt. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Laat je reactie achter… en misschien inspireer jij anderen. Dank je wel!