Kanjerketting

kanjerkettingMijn buurjongen van 4 heeft een kanjerketting. De ketting is bijna twee keer zo lang als hij zelf en qua heldengehalte gaat die ketting hem helemaal ver te boven. Ik had nooit eerder van een kanjerketting gehoord, tot hij er eentje kreeg. Ken jij het? 

De Kanjerketting is ontwikkeld door de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enzovoort. Bij alle speciale momenten rijgen de kinderen een nieuwe KanjerKraal aan hun ketting.

Mijn buurjongentje liet me vol trots zijn ketting zien, terwijl zijn moeder me de betekenis van de kralen toelichtte. Wat een prachtige manier om een toch heftig verhaal te vertellen!

Verhalen kun je op allerlei manieren vertellen, maar er is één ding wat ze gemeen hebben: ze zijn het waard om verteld te worden! Ieder levensverhaal bestaat uit ‘kralen’, die er anders uitzien. Het vertellen van jouw verhaal helpt om dingen een plaats te geven en, wie weet, misschien ook om anderen te helpen.

Misschien voel je best de behoefte om jouw ‘kralen’ op papier te zetten, maar wil je dat liever voor jezelf houden. Het therapeutische effect van schrijven is in ieder geval aangetoond (zie bijvoorbeeld dit onderzoek naar de waarde van schrijven). Laatst ontmoette ik Coby Kremer. Zij schreef een vrolijk boek over creatief dagboekschrijven. Haar boek ‘Dichterbij je hart’ is dan zeker een aanrader, net als haar workshops.

Misschien overweeg je jouw verhaal uit te brengen als boek. Mail me gerust, als je daar hulp bij nodig hebt. Maar in welke vorm je het ook giet: vertel je verhaal. Dat is het waard!

Hartelijke groet,

Joyce

PS Je kunt de kanjerkralen ook steunen!