Kerkwebsite: gebruik je al video’s?

Starbucks coffee winkel

Wat als Starbucks coffee dezelfde marketing zou voeren als de kerk?

Er is een populair filmpje op YouTube, als een moderne gelijkenis: wat als Starbucks coffee dezelfde marketingtechnieken zou toepassen als de Kerk? Het filmpje is natuurlijk dik aangezet, maar geeft toch te denken. Hoe goed doen we het als kerken in onze marketing en waar kunnen we misschien nog iets leren? 

Een belangrijk marketinginstrument is voor bedrijven – en kerken – hun website. In mijn eerdere blogs schreef ik al meer over de mogelijkheden van kerk en internet. Dit keer wil ik je prikkelen als het gaat om gebruik van video op je kerk-website.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De reclamewereld handelt daar allang naar, maar ook in de kerk lijkt dit besef door te dringen. Er worden steeds meer PowerPoint of Prezi’s gebruikt ter ondersteuning van de preek – het gesproken woord. Op kerkelijke websites verschijnen steeds vaker foto’s. Maar waarom gebruiken we zo weinig filmpjes? De reality-tv-programma’s zijn populairder dan ook. Mensen gluren graag bij anderen – dus waarom geven we ze geen online kijkje in onze kerk?

Voordelen van filmpjes

Je kunt filmpjes gebruiken om iets te laten zien van wie jij bent. Bijvoorbeeld in een welkomstfilmpje op je site. Met zo’n filmpje kun je:

  • laten zien hoe het er in jouw kerk aan toe gaat
  • laten zien welke activiteiten worden aangeboden
  • een negatief beeld van een starre, saaie kerk bijstellen
  • de drempel verlagen om een keer binnen te stappen

Je kunt de video ook op dvd laten branden en huis aan huis bezorgen in de wijk waarin jouw kerk staat, met een hartelijke uitnodiging aan ‘de buren’ om eens een keertje zelf te komen kijken. Dat deed bijvoorbeeld deze Engelse kerk.

Ook in Nederland zijn er kerken die video’s plaatsen op hun website om iets te laten zien van hun gemeenteleven, zoals City Life Church in Den Haag en natuurlijk de internetkerk Mijn kerk.

Een ander voorbeeld is deze reportageserie over kerken in Houten, maar die video’s zijn veel te lang voor een homepage. Je kunt natuurlijk wel een link opnemen naar Youtube en zo een stuk interactie losmaken via de social media!

In de Engelstalige wereld zijn trouwens nog meer meer voorbeelden te vinden.

Video op je homepage

Juist op je homepage kun je gebruik maken van video. Bewegende beelden trekken nu eenmaal meer aandacht dan statische plaatjes. Een introductie zoals deze van City Changers Den Bosch zou bijvoorbeeld prima passen. Ik vond het filmpje op Youtube, maar kon hem vreemd genoeg op hun kerksite nergens vinden.

Het hoeft natuurlijk niet zo ingewikkeld. Een heel eenvoudig voorbeeld is deze van De Wegwijzer in Almere. Wat ik jammer vind aan deze video, is dat het erg eenzijdig (en dus typisch ‘kerkelijk’) overkomt: hij praat, ik luister. Bovendien moet ik als luisteraar veel onthouden! Als deze man af en toe een kartonnen bordje met een paar kreten en links in beeld had getoond, was het voor mij beter behapbaar – en minder saai geweest.

Met een video op je homepage kun je van alles communiceren. Er hoeft echt niet elke week een nieuw filmpje op, zeker niet als je het gebruik als welkomstboodschap voor nieuwe bezoekers. Maar speciale evenementen kun je er wel mee aankondigen. Een conferentie, of de start van een nieuw seizoen. In Nederland beginnen veel kerken in september met een Startzondag. In Amerika vond in september een nationale ‘Back to Church Sunday’ plaats, met dit fraaie welkomstfilmpje .Hun motto? “Om mensen terug te brengen naar de kerk, moet je veranderen hoe ze over de kerk denken”. En video kan daarbij helpen.

Visie

Wat weerhoudt kerken om meer gebruik te maken van video’s? Geldgebrek? Tijdgebrek? Onwetendheid over hoe je zoiets aanpakt of wie zo’n video kan maken? Wat in ieder geval vaak een rol speelt, is het gebrek aan visie op het belang van een goede kerkwebsite. Ik hoop dan ook dat de genoemde filmpjes je inspireren om in ieder geval eens na te denken over de mógelijkheid van video’s op je site – welke keuze je daarna ook maakt.

Over visie gesproken: op de website van BNR radio staat een interessant artikel naar aanleiding van het programma ‘Zakendoen met…’  In de aflevering van die week kijkt Jasper Leunk, internetstrateeg bij fullservice internetbureau eFocus, naar de kansen voor kerken op het gebied van online aanwezigheid. Hoe doen ze het en wat kan er beter?
Hij zegt onder meer:

  • Kijk hoe goede-doelenorganisaties donateurs werven of autobedrijven proefritten proberen te slijten, als je wilt leren hoe je evangelisatie moet aanpakken. Gebruik de techniek van verleiding. Ga niet in een keer van nul naar volwaardig lidmaatschap, maar biedt kleine stapjes aan.
  • Kijk kritisch naar alle communicatie en houdt daarbij je verschillende doelgroepen (gemeenschap, potentiële leden, niet-christelijken) in gedachten (zie ook mijn eerdere blog).
  • Ontwikkel visie en strategie over de online rol van kerken. Kijk bijvoorbeeld naar deze presentatie.

Ken jij zelf mooie voorbeelden van het gebruik van video’s op kerk-websites? Laat het me weten! Ook andere reacties zijn welkom, uiteraard.