Leven, wat ben je mooi!

En God zei: Zie, Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen. En God zal alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. (Genesis 1:29)

Het is begin april en onze tuin is een kaal stuk grond. Tenminste, zo kun je het zien. Als je het mij vraagt, zeg ik: het is een prachtig omgeploegd stuk grond, zonder onkruid (nouja, bijna dan), boordevol mogelijkheden!

Ik zie ze al voor me: de worteltjes, bietjes, spinazie, sperziebonen, prei, sla, tomaten, perziken, citroenen, frambozen en bessen die hier gaan groeien.

Tot dat moment zie ik vooral de vijanden zich opdringen. De eerste onzichtbare slakken snoepen al van de stekjes in de kas. De heermoes steekt via een onderondse aanval overal de kop op. Volgens de buurman heeft iemand afgelopen winter zijn huisdierkonijn in ons moestuincomplex achtergelaten. En de zaadjes van die uitgebloeide paardenbloem die mijn zoontje enthousiast wegblaast, kijk ik met argusogen na.

Een moestuin bijhouden is een voortdurend gevecht tegen dat soort vijanden. Mijn man ziet onze tuin dan ook meer als een strijdtoneel dan als een plek om te genieten.

Je bent bedoeld om te bloeien!

Als je niet uitkijkt, zie je jouw leven ook zo: als een gevecht dat op alle fronten tegelijk gevoerd moet worden. En ja, het is waar dat er allerlei vijanden zijn, zichtbare en onzichtbare. En ja, die vijanden moet je blijven bevechten, zonder verslappen. Maar vergeet niet waar je leven in de allereerste plaats om gaat: om te bloeien! Jouw leven is een prachtige plek. God heeft je geschapen om allerlei moois voort te brengen. Woorden van liefde. Vruchten van trouw. Daden van leven.

Wees daar vandaag eventjes dankbaar voor. Laat je even inspireren door de manier waarop God naar jouw leven kijkt. Voor alle mogelijkheden die Hij ziet. Het is zeer goed!