Lezen leuk door Dyslexie

Hed je moeite bit stuk te lezen? Dan ervaar je ongeveer hoe mensen met dyslexie meestal een tekst lezen. Zij verwisselen letters die op elkaar lijken. Vooral de letters b, p en d zijn de boosdoeners. Grafisch ontwerper Christian Boer, die zelf ook dyslexie heeft, ontwierp daarom een speciaal lettertype dat de verschillen tussen de letters sterker benadrukt. Dit filmpje laat je de verschillen zien.

Zijn nieuwe font, met de toepasselijke naam Dyslexie, kreeg volop belangstelling, en nu brengt De Arbeiderspers|AW Bruna een serie boeken op de markt in dit bijzondere lettertype.

Tekst_in_dyslexie_font

Tekst in het lettertype Dyslexie

Bruna_gewoon_lettertype

Tekst in standaard lettertype

 

 

 

 

 

De dyslexie-serie van Bruna bevat bestsellers van diverse auteurs, zoals John Grisham,  Amanda Hodgkinson  Suzanne Vermeer en David Baldacci. De Arbeiderspers|AW Bruna Uitgevers wil hiermee lezen voor iedereen toegankelijk maken.

Mensen aan het lezen krijgen

De eerste exemplaren van de Bruna-edities werden overhandigd aan David Baldacci. Met zijn Wish you well-foundation strijdt David Baldacci samen met zijn vrouw Michelle tegen analfabetisme. Hij heeft daarom veel sympathie voor dit dyslexieproject. Uitgever Steven Maat van De Arbeiderspers|AW Bruna: ‘Dit is het mooiste dat ik in mijn uitgeefcarrière heb gedaan. Ik ben er heel trots op. Mensen aan het lezen krijgen, daar doe je het toch allemaal voor!’

Dyslexie in Nederland

Volgens wetenschappers heeft 5 tot 7 procent van de bevolking dyslexie, of anders gezegd 5 op de 100 Nederlanders. Dyslexie leidt doorgaans tot lees- en spellingsproblemen, maar kan ook gedragsproblemen en faalangst tot gevolg hebben.

Dyslexie kinderboeken

Tijdens de kinderboekenweek van 2012 verscheen al het eerste Nederlandse jeugdboek in het lettertype Dyslexie: Avonturen van Glas, door Lorena Veldhuijzen. Dit boek werd zelfs gratis beschikbaar gemaakt voor alle scholen in Nederland, dankzij de stichting Leef je Ta(a)lent.

Bij uitgeverij Zwijssen bestaat overigens al langer de Zoeklicht Dyslexie serie, met leesboeken voor kinderen uit groep 4 t/m 8.

Ook deze boeken zijn speciaal ontworpen om kinderen met dyslexie te helpen bij het lezen. Op dit moment wordt nog niet het nieuwe font Dyslexie gebruikt, maar lettertype Read Regular, dat ook voor mensen met dyslexie is ontworpen. Verder worden de boeken bijvoorbeeld gedrukt op getint papier, waardoor de letters minder ‘dansen’ op het papier.

Ik ben benieuwd wat als volgende in dit lettertype verschijnt!