Maak een doel van je droom

FinishAlleen mensen die een doel maken van hun droom, zetten stappen.

Dit is een van de spreuken op de collage boven mijn bureau. Ik houd van die oneliners.
Dit is er nog zo één:

Als je weet dat je de goede kant op gaat, hoef je alleen nog maar door te lopen.

Deze twee spreuken deel ik natuurlijk niet zomaar met je.
Het zit zo: in mijn vrije tijd werk ik al een paar maanden aan een schrijfproject, een speciale kinderbijbel voor basisscholen.
Iedere keer dat ik mezelf een schop onder de kont geef en ga schrijven, geniet ik.
Maar er gaan ook veel avonden voorbij waarop ik die kans voorbij laat gaan.
Avonden waarop ik lekker een boek wil lezen of gewoon wat aanrommelen.
Ook prima, maar veel minder bevredigend.

De laatste weken lukte het niet om te schrijven. Dan was ik overdag al zo druk geweest, en was het ‘s avonds al zo vroeg donker, dat ik gewoon niet de puf had om wéér achter mijn computer te gaan zitten. En dus raakte ik achter op mijn schema. In plaats van drie verhalen per week – al lastig genoeg – moest ik er inmiddels vier per week schrijven! Die gedachte werkte niet bepaald motiverend.

Het kriebelt weer

Maar van de week viel mijn oog op die spreuk: alleen mensen die een doel maken van hun droom, zetten stappen.
Ineens herinnerde ik mij weer m’n droom achter al dat schrijven. Iets meegeven van Gods plan en liefde aan kinderen die daar thuis niks over horen. Dat wil ik toch? Ja, dát wil ik, ja toch? Nog liever dan ‘s avonds een boek lezen of wat aanrommelen!

Ineens lukte het me weer om achter de pc te kruipen, begon het echt weer te kriebelen. Ik zit weer te genieten. Dat had ik kunnen weten, natuurlijk, maar toch…

Inspiratie

Misschien heb jij die ervaring ook. Je bent begonnen met schrijven vanuit een droom. Maar gaandeweg ontdek je dat schrijven bestaat uit 10% inspiratie en 90% transpiratie, en het begint zwaar te worden.
Leun dan nu even achterover in je stoel, doe je ogen dicht en droom weer. Zonder dromen over de toekomst zul je nooit kansen zien (inderdaad, dat is er weer zo eentje). Droom… en ga dan weer aan de slag. Blaas het stof van je project en begin weer. Je hoeft niet door te gaan waar je gebleven was, soms werkt het zelfs beter om even een frisse start te maken, vanaf een nieuw punt te beginnen. Maar ga door. Maak een nieuwe planning en schrijf door. Blijf dromen van je doel, en maak weer echt een doel van je droom. Opgeven is gewoon geen optie!