Mam, pap, ik wil jullie iets vertellen…

Wanneer vertel je voor het eerst dat je homoseksuele gevoelens hebt? En aan wie?
Van de week was de Gorkumse school Gomarus in het nieuws rondom die vraag. In 2016 stapten twee leerlingen naar de vertrouwenspersoon van die school. De twee meiden hadden in het geheim een relatie, maar worstelden daarmee. Kort daarna moesten ze zich bij de zorgcoördinator melden, die hen dwong het aan hun ouders te vertellen. Daar waren ze nog niet aan toe, zeiden ze eerlijk. Dan zou de school het zelf doen, kregen ze te horen. Sterker nog, hun ouders stonden al bij de balie voor dat gesprek. Toen de meiden wilden wegrennen, werd de deur op slot gedraaid…

Kwetsbaarheid
Wat een horrorscenario. Ik geloof heus wel dat de school meende het juiste te doen, maar toch… wat dachten ze te bereiken? Zou er ook maar enige openheid en vertrouwen zijn geweest tijdens dat gesprek? Zouden de meiden echt hun vragen en kwetsbaarheid hebben durven delen? Arme meiden… maar ook: arme ouders. Je zult maar op deze niet-pastorale manier tegenover je kind worden gezet.

Luisteren
Eerlijk is eerlijk, toen jaren geleden een van mijn beste vriendinnen vertelde dat ze een lesbische relatie had, reageerde ook ik verkeerd. Ik stuurde haar een lange brief met alle argumenten waarom ik haar keus afkeurde. Dat viel helemaal verkeerd – en terecht! Het heeft jaren geduurd voor we weer een beetje contact kregen en nog steeds lopen we op eieren. Ik zou willen dat ik destijds anders had gereageerd, en om te beginnen meer had geluisterd.

Als het hart onrustig is verschijnt 21 april!

Naar elkaar luisteren, en echt met elkaar in gesprek gaan over homoseksualiteit, daaraan hoop ik bij te dragen met Als het hart onrustig is. Kortgeleden liet ik wat gedeeltes aan iemand lezen. De volgende dag kreeg ik via de app deze reactie: 

“Ik heb de stukken uit je boek gelezen. Ik wilde gelijk doorlezen, vond het jammer als het afgebroken werd… Echt klasse. Ik ga je boek zeker kopen ik ben er erg nieuwsgierig naar geworden.’

Nou, dan heb ik goed nieuws: Vandaag hoorde ik van de uitgever dat mijn boek op 21 april verschijnt. 

Situaties zoals op de Gomarusschool zijn niet uniek. De afgelopen maanden sprak ik meerdere mensen die in een soortgelijke situatie zaten. Hoe reageer je, als iemand je vertelt dat hij homo of lesbisch is? Wat hoop ik – en verwacht ik – dat dit boek kan bijdragen aan dat belangrijke gesprek, aan het luisteren naar elkaar vanuit begrip en liefde. Dus of je nu zelf, of in je omgeving, of vanuit het pastoraat of jongerenwerk – of misschien als vertrouwenspersoon op school – te maken krijgt met homoseksuele gevoelens, dan heb ik dit boek voor jou geschreven.

boek_Hart_Onrustig

Wil je een exemplaar bestellen? Dat kan!

Vul daarvoor dit formulier in.