Open brief aan Arjen Lubach

Coronacrisis: waarom doet God dit eigenlijk?

Beste Arjen,

Ik zag je poll op Twitter voorbijkomen in verband met de coronacrisis: waarom doet God dit eigenlijk? Geen idee of je dit ooit werkelijk zult lezen en of je vraag oprecht is, maar ik wil zó graag reageren.

Niet voordat ik je eerst bedankt heb voor je programma, overigens. Ik kijk niet vaak tv, maar jouw show is vaste kost, al dan niet via Uitzending Gemist of YouTube. Bedankt voor je doordachte humor en tegelijkertijd kritische knipoog naar de actualiteit. Ik geniet ervan!

Maar goed, die vraag: waarom doet God dit eigenlijk? Volgens jouw poll denken veel mensen dat het een grapje is, maar dan zie ik er de humor niet van in. Een foutje of test of straf… zijn dat echt alle mogelijkheden die je kon bedenken? Hoe dan ook, je zette me wel aan het denken.

Je stelling gaat ervan uit dat God dit doet, dat hele corona-gebeuren. Maar dan is het misschien ook waar dat Hij daar iets aan kan doen. En waarom doet Hij dat dan niet? Die vraag is minstens zo interessant als de jouwe.

Mijn eerste gedachte was: misschien doet Hij dat al. Misschien is God achter de schermen al bezig met iets waar wij nu nog geen zicht op hebben. Dat kan. Het vraagt misschien om voorbereidingstijd, weet ik het. Een vaccin ontwikkelen kost tenslotte ook tijd.

In de Bijbel staat het verhaal dat God voorspelde dat zijn volk in gevangenschap zou leven en dat ze na pas 400 jaar zouden worden bevrijd. Pas na die tijd zou Hij hen naar hun eigen land brengen. Het duurde zo lang, omdat eerst de ‘maat van de ongerechtigheid’ vol moest worden van de andere volken die op dat moment in dat gebied leefde. Anders gezegd: God had vierhonderd jaar geduld (al zal Hij misschien tandenknarsend en nagelbijtend hebben toegekeken) met die volken, in de hoop dat ze hun leven zouden beteren, maar Hij wist al dat het van kwaad tot erger zou gaan. En pas toen het zó erg was dat het echt niet anders kon, haalde God de zweep erover. Nu was het afgelopen. Hij bevrijdde de Hebreeërs uit de slavernij in Egypte en liet hen de volken verjagen die in het beloofde land woonden, volken die bekend stonden om hun gewetenloze wreedheid en gruwelen.

Ondertussen leefden de Joden honderden jaren in slavernij en ook zij zullen die vraag hebben gesteld: waarom doet God hier niets aan? Nou ja… omdat Hij die andere volken nog een kans wilde geven, dus.

Datzelfde principe zie je trouwens vaker terug in de Bijbel. In de tijd van Noach ging het net zo. Het duurde ‘slechts’ honderdtwintig jaar voor Noach om zijn schip te bouwen, maar al die tijd hadden de mensen tijd om hun leven te beteren. Helaas zag God dat de mensen ook in die tijd alleen maar deden en dachten wat slecht was en besloot Hij er op een bepaald moment een punt achter te zetten.

Je zou bijna zeggen: dit is een kerngedachte uit de bijbel, dat God op een bepaald moment een einde maakt aan álle kwaad in de wereld. Die dag komt eraan, echt waar. Er komt nog één keer zo’n afrekenmoment, en dan ook echt definitief. Afgelopen is het dan met alle enge killers, al dan niet vermomd als virus, mens of emotie. Geen ziekte meer, geen dood, haat, honger of ellende. Geen machtsmisbruik meer. Hoera!!!… maar tegelijkertijd ook diep slikken voor iedereen die nog niet recht tegenover God staat, maar die dat soort ‘killers’ juist in zich dragen.

Goed, toen ik hierover nadacht, besefte ik dat je van deze uitleg misschien niet vrolijk wordt. Dus begon ik opnieuw bij jouw vraag. Waarom doet God dit eigenlijk – en impliciet ook de vraag: waarom doet Hij er niets aan?

Toen dacht ik: nou eh… moet Hij dat dan? Ik weet niet precies wat je godsbeeld is, maar veel mensen zien God inderdaad als de grote probleemoplosser in de wereld. Een soort geest-uit-de-fles die we a la Alladin kunnen oproepen naar behoefte.

Toen in China het coronavirus uitbrak, zei iemand uit mijn kerk: “Dat komt omdat mensen zich niet aan Gods voedselregels hebben gehouden. Ze eten vleermuizen en ratten, allemaal dingen die God verboden heeft.” Stel dat het waar is, dat deze coronacrisis veroorzaakt is doordat we ons niet aan Gods regels houden, waarom zou God het probleem dan voor ons oplossen? Dan is het misschien onze eigen schuld.

Maar zelfs al was het onze eigen schuld, is God dan niet degene die alles vergeeft? Dat is zijn beroep, toch (volgens sommige filosofen tenminste)? En zou Hij ons dan niet moeten helpen in deze ellende?

Ja. Klopt. Mooi he. Echt, dat is toch mooi? Dat God dat wil vergeven? Kom ik toch weer even terug op dat punt van het godsbeeld dat sommige mensen hebben. Wat gaaf dat God, wiens leefregels we massaal en structureel negeren, ons dat vergeven wíl! Dat Hij zo vol liefde zit!

Even om het geheugen op te frissen: Jezus kwam naar de aarde om die vergeving ook mógelijk te maken. God is namelijk ook heilig, dus Hij kan (en zal) het kwaad niet onbestraft laten. Hij stuurde echter Jezus naar de aarde en die nam onze schuld op zich. Hij bracht een plaatsvervangend offer aan God, namelijk zijn eigen leven.

En iedereen die erkent: God, ja, U hebt gelijk. Ik heb me niet aan Uw regels gehouden. Sterker nog, ik heb me niets aangetrokken van U en van wat U wilt. Ik ben schuldig, voor al die mensen is er vergeving mogelijk. Jezus (en de apostelen) zeiden al: bekeer je en geloof. Oftewel: breek met je huidige manier van leven, ga weer met God leven (dat is bekering) en geloof in het goede nieuws, dat Jezus jouw schuld droeg. Dat geloof is jouw redding! Daardoor komt het weer goed tussen jou en God, en Die wil dat zo graag!

Maar als God ons dan wil vergeven, en als Hij ons zo graag wil redden, waarom doet Hij dan toch die coronacrisis? Ik blijf toch terugkomen bij jouw vraag!

Eerlijk gezegd weet ik het niet. Ik ben natuurlijk ook God niet, he. Ik schreef net al even over die tijd dat de Hebreeërs als slaven in Egypte leefden. God stuurde Mozes naar de farao om te zeggen dat hij hen moest vrijlaten, maar de farao stak (figuurlijk) zijn middelvinger op. Wie is die God dat ik me iets van Hem zou aantrekken, zei hij. Om de druk wat verder op te voeren (God wilde zijn volk immers écht bevrijden) stuurde God verschillende rampen over het land. De Bijbel noemt ze trouwens geen ‘rampen’ of ‘plagen’, maar tekenen, een subtiel maar wezenlijk verschil. God wilde namelijk iets duidelijk maken: de goden van Egypte waren niet machtiger dan Hij en ze zouden er wijs aan doen de Allerhoogste God te gehoorzamen. Maar zo niet de farao. Na tien plagen was het genoeg, toen trok God de streep. Misschien is deze coronacrisis ook wel een teken, een manier van God om onze aandacht te trekken en om de goden van deze tijd – materialisme, geldzucht, hoogmoed – onderuit te halen.

Misschien. Het zou kunnen. Want eerlijk is eerlijk: zou jij het zelfs maar in je hoofd gehaald hebben om iets te tweeten als ‘waarom doet God dit’ als er geen coronavirus was? Op de een of andere manier heb jij toch een link gelegd tussen deze wereldwijde ramp en de eventuele mogelijkheid dat God erbij betrokken is… en er misschien zelfs iets aan kan doen. Dat zou een mooi gevolg zijn!

Eigenlijk is het enig zinnige wat ik je kan zeggen, in antwoord op je tweet: Ik weet het niet, Arjen. Vraag het zelf aan hem. Rechtstreeks. In een gebed. Hij is dichterbij je dan je denkt. Gaaf he…!

Groetjes,

Joyce

P.S. Helemaal vergeten te vertellen waarom ik zo graag wilde reageren op je tweet. Dat komt omdat ik op een dag ontdekte dat Gods liefde écht is, en die liefde gun ik jou ook zo! Misschien kan ik je op dat punt nog inspireren met dit lied van Herman Boon over gebed, wat hij ooit maakte voor Katerine Keyl: Hij is er echt.

Comments

 1. Karin van Gemeren says

  Wauw Joyce, wat heb je dit mooi verwoord. Ik ben er heel blij mee en hoop dat veel mensen het zullen lezen, shappoo!!

 2. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Thanks!

 3. Ik er maar een ding aan toe voegen :
  Onze VADER Die in de Hemelen zijd,
  UW naam worde geheiligd, UW koningkrijk kome,
  NU KOMT HET: UW wil GESCHIEDE IN DE Hemel zoals OOK op AARDE.
  (maar wij zijn trots onze eigen weg gegaan,dwars hoofden)
  Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden,
  Schulden , die hebben wij niet hoor , we zijn brave mensen.
  Gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren,en leid ons niet in verzoeking
  (nee dat doen we zelf wel hoor)
  Wat van u is het Koninkrijk en de kracht en de Heerlijkheid AMEN.
  EN toch liet hij zich KRUISEGEN voor ons dwarse en hoogmoedige
  mensheid,ook alwas hij bij machte om zo van het kruis te komen, nee hij stirf daar voor ons,WAAROM: Omdat HIJ ons zo geweldig liefheeft.Dank U HEER AMEN
  esenn

 4. Anja Soeters says

  Helemaal mee eens

 5. Beste Joyce,

  Ik las je stukje van jou op CIP “Open brief aan Arjen” en wil daar ff een toelichting op geven.
  Ik vond het een mooi verhaal, voorzichtig en in nette bewoordingen opgesteld…
  Je haalt wat voorbeelden aan en stelt in dat artikel de kerngedachte, dat God op een bepaald moment een einde maakt aan alle kwaad …
  God is namelijk heilig en Hij kan en zal het kwaad niet onbestraft laten, zeg je verder op…
  Er komt nog één keer een afrekenmoment (ik neem dat jij daar het eindoordeel mee bedoeld), maar dan ook echt definitief, en dan doel je natuurlijk (mag ik aannemen) op de wederkomst van Jezus en alles wat daarbij hoort, oordeel, opstanding, nieuwe hemel en nieuwe aarde etc…
  Iedereen die nog niet recht tegenover God staat moet ff diep slikken… (overigens zijn dat er vast niet veel want Jezus zei, “zal ik nog geloof vinden op aarde als ik terugkom?”)
  Maar eigenlijk had je Arjen er ook nog bij moeten vertellen dat de mensen die niet recht tegenover God staan gewoon naar de hel gaan….toch?
  En ook dat bij de grote verdrukking volgens Zach 14 2/3 van Joden vermoord zullen worden,.. er een tweede holocaust aan zit te komen…
  En er gebeurt nog veel meer in de grote verdrukking waar we allemaal niet zo vrolijk van worden…
  Maar dat vertel je Arjen niet, want de boodschap moet wel liefdevol zijn…het moet wel een “goed nieuws” boodschap blijven toch?
  Zoals ik zei, voorzichtig en in nette bewoordingen opgesteld…

  De vraag is of jou boodschap wel klopt?
  En daar heb ik mijn twijfels over en wel om de volgende redenen…
  Ik ben van Joodse afkomst en het is altijd weer een teleurstelling te ontdekken dat mensen met een westerse bril naar de bijbel kijken.
  Maar de bijbel is een Joods boek, geschreven in het Hebreeuws voor een reden en als we de Hebreeuwse cultuur, hun gewoontes en taal niet begrijpen en daarnaast de tijdsbepalingen niet op juiste waarde schatten dan missen we de realiteit van veel gebeurtenissen.
  Om te beginnen, over het oordeel, dat komt er niet, want het oordeel waar Jezus het over had in Matt 23 (de uitvoering daarvan in Matt 24) was niet voor ons bedoeld, het was voor de Joden bedoeld die toen leefden, hun geslacht zou dat allemaal over komen (Matt 24:34).
  En dat oordeel hadden ze over zich zelf uit geroepen, zij kwamen in opstand tegen de Romeinen met de verwoesting van Jeruzalem en de tempel 70 NC tot gevolg.
  Allemaal geprofeteerd door Jezus, dus Jezus waarschuwde de Joden voor hun verkeerd handelen, maar wist ook tegelijk dat ze niet zouden luisteren…Jezus (God) kent geen tijd en wist (weet) wat er in de toekomst ging (gaat) gebeuren…
  Het is niet God die de zweep over haalt, God (de Vader) oordeelt niemand had Jezus gezegd (Joh 5:22), en ook Jezus oordeelde niet (Joh 3:17; 8:15)…
  De conclusie is: dat afrekenmoment ofwel het eindoordeel komt er niet… en daar hoeven we dus ook niet mee te dreigen…
  En als ik naar de God kijk van het OT, dan kijk ik naar Jezus, want wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien zei Jezus….
  Dus het is niet God die al die voorbeelden die jij aanhaalt uit het OT uitvoerde, dat is in ieder geval zeker als ik naar Jezus kijk…
  En dus ook het corona virus niet, daar heeft God niets mee van doen…
  Zoals iemand uit jou gemeente dat correct opmerkte, het is omdat wij ons niet aan de regels houden…
  We worden ziek omdat we verkeerd, ongezond en gemanipuleerd voedsel eten, en daardoor ons immuunsysteem niet op orde is….

  En dan komen we bij het volgende punt, Jezus nam onze schuld op, Hij bracht een plaatsvervangend offer…
  Daar heb ik wat moeite mee, want dat betekent zoveel dat God Jezus strafte in plaats van ons…
  Een wraakvolle God die zijn zoon straft in plaats van ons, en ineens wordt God daarna weer liefde en houdt die van ons?
  Daar klopt iets niet…en het klopt ook niet…dat is uit het menselijk brein ontsproten…
  We gaan even naar Jesaja 53 en in vers 4 staat dat Jezus onze “zonden” en ons lijden op zich genomen heeft….maar dat kan niet waar zijn.
  Zonde en lijden (en ook straf) zijn per definitie niet overdraagbaar, Hij heeft onze zonden, melaatsheid, boze geesten etc. niet op zich genomen…. en dat staat er ook niet
  In het vorige vers staat dat Hij door de mensen veracht werd en Hij aan dezelfde ziekten werd blootgesteld…
  Vervolgens staat in vers 4 dat “Hij die ziekten en de minachting van die mensen heeft gedragen; maar wij (de Joden) namen aan dat Hij door God geslagen was”
  We namen aan dat Jezus door God aan het kruis gebracht was, maar dat was niet zo, want de Joden hadden Jezus aan het kruis genageld…
  Dus Jezus heeft die zonden (van de Joden, ook die van ons, want wij zouden hetzelfde gedaan hebben) niet op zich genomen, maar Hij droeg en verdroeg ze… verder zei Hij vlak voor zijn sterven, “Here vergeef hun zonden want zij weten niet wat zij doen”.
  God rekent hun (en onze) zonden niet toe en dat is liefde, en daar gaat het uiteindelijk om… de onvoorwaardelijke liefde van God, zonder voorwaarden… door Jezus’ offer zichtbaar geworden…
  En daar komt bij, vergeving heeft geen offer nodig…

  Ik kan hier nog veel meer over vertellen, ook over wederkomst, oordeel , opstanding, nieuwe hemel en aarde etc. die allemaal al hebben plaats gevonden en niet voor ons bedoeld zijn,… maar daarvoor mag ik je verwijzen naar de volgende websites:
  http://www.matteus24.nl
  http://www.zoekdewaarheid.nl

  Misschien kunnen die bijdragen tot nieuwe inzichten…

  Hartelijke groet,
  Anne

 6. Francina says

  Hallo Joyce
  Wat heb je deze brief mooi verwoord.
  Ook voor mij was het zo verhelderend.
  Bedankt.

 7. Joyce wat mooi verwoord! En het maakt nieuwsgierig naar Arjans antwoord..!
  Het mist een beetje zijn doel als Arjan het niet leest… een re-tweet aan Arjan met een verwijzing naar dit artikel zou het “afmaken”… 🙂

Laat een reactie achter

*