Ouders uit elkaar. Heb ik dat!

ouders_uit_elkaarMijn ouders zijn gescheiden toen ik 15 jaar was. Maar ook al gebeurde dat ruim 25 jaar geleden (word ik al zó oud?), toch voel ik nog steeds een gat van binnen. Een soort blessure, een blauwe plek. Misschien dat ik om die reden altijd overeind schiet als ik iets hoor over kinderen en echtscheiding. Zoals nu.

Ouders uit elkaar, heb ik dat!’, zo heet het nieuwe boek dat Lianne van Lith en Marjolijn van Dorp onlangs is verschenen bij GV Media. Het is geschreven voor jongeren vanaf 13 jaar met gescheiden ouders. Allerlei onderwerpen komen in het boek aan de orde, zoals twijfel, omgangsregeling, nieuwe relaties, vakanties en verjaardagen. Het boek heeft een leuke opmaak, met foto’s, collages, met plakband vastgeplakte briefjes, quotes, creatieve opdrachten, tips en ruimte om zelf te schrijven. Het boek benoemt angsten en vragen, maar geeft ook tips om daarmee aan de slag te gaan. Zoals wat je kunt doen als je ruzie hebt met je ouders, of als je bang bent dat je één van beide ouders niet meer zo vaak zult zien. Dat geeft het gevoel dat je in elk geval een béétje grip hebt op alle veranderingen rondom de scheiding van je ouders.

Herkenning

De anekdotes roepen herkenning op, zelfs bij mij nog. Zoals deze: “Op een zomerdag gingen wij allemaal naar het bos. Leuk, dacht ik, want dat hadden we al lang niet meer gedaan. Nou mooi niet dus!! Daar vertelden mijn ouders ineens dat ze gingen scheiden. WAT?!! We gingen die dag gewoon verder met wat we zouden doen. Toch raar eigenlijk, mijn hele leven gaat veranderen, maar toch ging alles gewoon door. Alsof het niet is gebeurd, als je het maar negeert.”

Ik kan me ook zo’n moment herinneren, maar dan tijdens een weekendje Center Parcs. Gingen we ineens nog gezellig doen. Bizar. Om die reden wilde ik nog jarenlang niet naar zo’n vakantiepark gaan. Veel te bluh!

Villa Pinedo

Dit boek wil ik dus graag als tip meegeven. Net als de website van Villa Pinedo trouwens. Villa Pinedo is een platform voor kinderen met gescheiden ouders, dat ook voor volwassenen heel interessant is. Het helpt ouders om een scheiding te bekijken door de ogen van kinderen. Daar hebben ze zelfs een online training voor bij Villa Pinedo, zó belangrijk is dat. Er is nog veel te weinig besef van kinderen in echtscheidingssituatie.

Voorbeelden zat. Een vriendin van me, een gescheiden moeder, was onlangs bij de afscheidsavond was haar zoon in groep 8. Alle kinderen kregen een roos van hun leraar, die ze aan hun ouders mochten geven. Ze zag haar zoon al gekweld kijken: aan wie moest hij die nu geven? Geef er dan twéé!

Zondagsschool

Onlangs hielp ik mee bij de zondagsschool in onze kerk. De les ging over het eren van je vader en moeder. Maar hoe zit het met stiefouders? Eén van de verwerkingsopdrachten was het tekenen van je eigen huis, met de mensen die daar wonen. Wat was ik blij dat we die les vooraf hadden voorbereid! Nu lieten we de kinderen natuurlijk twee huizen tekenen (en in één geval zelfs drie!).

Misschien neem ik nog wel eens contact op met de uitgever van die zondagschoolmethode. Ik wil maar al te graag meedenken over goede aanpassingen van de tekst. Tot die tijd ben ik heel blij met boeken als ‘Ouders uit elkaar, heb ik dat’. Die kun je nog eens weggeven, als ouders, of tante, of buurvrouw. Of misschien wel als kerk!

 

Groeten,
Joyce
PS: Het is absoluut niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen met deze blog. Het gaat mij niet om een oordeel, maar om de verwerking van een scheiding.

Reageren mag natuurlijk altijd.