Storytelling: maak jouw lezers een held in jouw verhaal

Storytelling. Het is de nieuwste trend op communicatiegebied. Verhalen vertellen. Echte verhalen wel te verstaan, anders dan ‘verhaaltjes vertellen’. Anders dan ‘Het verhaal gaat…’. Dat zijn verhalen die je kunnen inspireren, maar niet persé waar zijn. Storytelling wordt juist ingezet om de betrouwbaarheid van een organisatie zichtbaar te maken.

Met storytelling laat je zien waar je als organisatie voor staat en wat je drijft. Maar het is meer dan dat. Verhalen doen iets met degene die luistert. Een goed verhaal trekt mensen ín het verhaal. Het gaat over hén. Bij kinderen zie je dat heel sterk. Bij een verhaal over Superman zijn zijzelf ineens de held. Maar ook volwassenen kunnen door een verhaal gaan ervaren dat het hún verhaal is. Of gaan verlangen dat dat zo was. Op die manier zet het mensen in beweging. Dat wil je ook, maar hoe doe je dat nu precies?

Verhalen blijven hangen

Lang voordat de eerste letter op papyrus of kleitablet was gezet, werden de belangrijke verhalen al verteld. De verhalen leerden mensen de lessen van het leven. Verhalen blijven hangen. Wat herinner jij je beter: de jaartallen die je vroeger tijdens geschiedenis moest leren, of de verhalen die je geschiedenisleraar je vertelde? De nieuwste filmtrend in Amerika, om sprookjes te gaan verfilmen is dan ook niet vreemd .

Storytelling is ‘een inspirerend communicatiemiddel dat mensen bij boodschappen betrekt en drempels wegneemt. Storytelling brengt het verhaal van merk, organisatie en bedrijf tot leven.’ Vertel het unieke verhaal van jouw organisatie , en mensen vergeten je niet meer.

Jouw verhaal: dit zijn wij!

Volgens Guido Rijnja en Ron van der Jagt in hun werk ‘De kracht van verhalen in communicatie’ kan storytelling medewerkers helpen beter zicht te krijgen op de missie van hun eigen organisatie. Wat maakt hen uniek? Wat is hun waarde? Als de medewerkers ‘hun’ verhaal beter kunnen vertellen, versterkt dat het gezicht van de organisatie naar buiten toe. Daarnaast kunnen organisaties zich door storytelling duidelijker positioneren ten opzichte van andere organisaties. Dit is geen overbodige luxe: 40% van de managers, 60% van het middenkader en maar liefst 90% van de medewerkers heeft geen duidelijk beeld van de missie en visie van de organisatie

Welk verhaal vertel jij?

Ieder organisatie heeft een verhaal. Ook al besta je voor de buitenwereld nog maar één dag, er is een geschiedenis. Een passie, een gevoel van roeping of een besef van pure noodzaak. Jij wist wat je moest doen, en je deed het. Dat is jouw verhaal. Bij storytelling gaat het om jouw unieke passie en visie.

Wat wil jij uitdragen als organisatie? Klopt dat nog, met het oorspronkelijke verhaal? Waar doe je het voor, en voor wie?

Niet alleen met woorden

Verhalen worden niet alleen met woorden verteld. Er zijn talloze mogelijkheden, zoals filmpjes en animaties op Youtube, dvs’s met extra informatie, blogs en facebookpagina’s.  Het interactieve element van die mogelijkheden (delen, reageren) versterkt de kracht van het verhaal. Mensen gaan deelnemen aan jouw verhaal. Zij worden de ‘Superman’ van jouw verhaal.

Meer lezen en bronnen:

http://www.frankwatching.com/archive/2009/07/02/de-verschillende-gezichten-van-storytelling/

Het verhaal van Lego http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NdDU_BBJW9Y#!

Les van Brian Sturm Universiteit North Carolina) over storytelling http://www.youtube.com/watch?v=UFC-URW6wkU

http://www.corporatestory.nl/storytelling/wat-is-storytelling/