Te warm

Nee, ik heb het nu niet over die heerlijke zomerse temperaturen waar ik, liggend in de hangmat, van geniet. Toegegeven, dat kan ook wel eens té warm zijn, maar daar helpt een lekker ijsje dan wel tegen.

Ik heb het over de planten in onze groentekas. Die doen het dit jaar namelijk niet. Wat ik ook zaai of plant – het meeste gaat dood. Sterker nog, het komt niet eens op! Gefrustreerd vertelde ik gisteravond aan een vriend dat ik tot wel vier keer toe nieuwe boontjes had voorgeweekt, keurig gewacht tot ze een worteltje kregen, netjes een gaatje geprikt om ze voorzichtig in te laten vallen… en vervolgens gebeurde er niéts. Eén dapper stengeltje met sugarsnaps is opgekomen, maar dat is dan ook alles. Ook extra mest of verse moestuingrond veranderde er niets aan. Mijn kas staat er dit jaar dus nogal leeg bij.

Maar bonen doen het juist heel goed in de tuin!’ riep hij. ‘Ze staan in de kas gewoon veel te warm.’

Hmm. Toen ik jaren geleden voor het eerst een moestuin had, was het een regenachtig jaar. De tuin was meestal een modderpoel maar alles wat ik in de kas zette, kwam op. Bloemkool, nectarines, bonen – het was geweldig. Geen problemen met slokken of lompe eendenpoten die de boel vertrapten. Met dat succes in mijn achterhoofd wilde ik, toen we verhuisden naar een huis met een royale tuin, dan ook per se een kas – daar zou alles lukken. Maar misschien heb ik me vergist. Misschien is het inderdaad te warm.

Vanmorgen in alle vroegte heb ik dus een paar bonen gezaaid in de achtertuin. Gewoon, in de volle grond. Niet voorgeweekt, gewoon hop, de rauwe boon in de grond. Veel te laat in het seizoen ook nog, maar wat kan het schelen. Mislukt is het toch al. En wie weet, misschien komt er toch nog iets op.

Zou het met de kerk ook zo zijn, vroeg ik me later deze ochtend af. Dat het er ‘te warm’ is en dat we daardoor niet zo vruchtbaar zijn als wat we in potentie wel in ons dragen? Dat het wel lekker veilig en beschut is tegen allerlei vijanden, maar dat we de kans missen om echt vrucht te dragen?

Het is misschien wat laat in het seizoen, maar hee… proberen kan nog steeds.