Tegenovergesteld reageren op de coronacrisis

“Zelfs hier in de apotheek lijkt het wel of mensen hamsteren. Het gaat alleen maar om ikke-ikke-ikke.”

Dat vertelde een vriendin me gisteren. Ze werkt in een apotheek en had een paar loeidrukke, extra lange werkdagen achter de rug. Gisteren had ze eindelijk een dag vrij en daar was ze aan toe. Niet alleen omdat ze zo hard had gewerkt, maar ook om te verwerken wat ze aan reacties over zich heen had gekregen van klanten. De wachttijden waren wat langer dan gewoonlijk en dat haalde – zacht gezegd – niet het beste in mensen naar boven.

#doeslief moet misschien in de herhaling

Het deed me denken aan die campagne ‘#doeslief’ van een tijdje geleden. Was volgens mij geen groot succes, maar hij zou misschien in de herhaling moeten. Kunnen we met elkaar afspreken dat we voortaan tegenovergesteld reageren?

  • Op onszelf: dat als we de neiging krijgen heel veel boodschappen in te slaan, zelfs zoveel dat er in de schappen nauwelijks meer overblijft voor een ander – dat we dan even diep ademhalen, een of twee pakken pasta (of wc-papier of wat dan ook) terugleggen in het schap, en dan verder gaan? Of om vooraf even te appen naar die ene verpleegkundige of tandartsassistent bij jou in de straat, of je een boodschap voor hem of haar kunt meenemen – want juist zij grijpen na een lange werkdag mis in de lege schappen.

    We zijn van nature allemaal egoïstisch, we hebben allemaal de drang om te overleven, maar alsjeblieft – probeer tegengesteld te reageren op die diepe neiging, want hij is niet nodig.
  • Op anderen: dat als anderen kribbig doen in de wachtrij, we de neiging bij onszelf onderdrukken om terug te snauwen. Sterker nog, zeg eens: “Ga gerust voor als u haast heeft” en glimlach daarbij.
  • Op de angst die zich op allerlei manieren aan ons opdringt: dat we in plaats van mee te gaan in de paniek en angst, ervoor kiezen om rustig te blijven.

    Een van mijn favoriete bijbelteksten komt uit Psalm 56:4 waar staat: ‘Ten dage dat ik vrees, vertrouw ik op U.’ Dat is mijn alternatief voor angst en paniek: vertrouwen op God. Bij mij werkt het niet om tegen mezelf te zeggen: doe niet zo dom, wees niet bang. Er is echt wel iets aan de hand namelijk! Alleen: ik kan God vertrouwen. Hij is geen stap van me verwijderd en helpt me in elke situatie. Dus kies tegengesteld: niet voor angst, maar voor vertrouwen.

    Angst is sowieso een slechte raadgever, dus door te leven vanuit vertrouwen op God en zijn liefde, kan ik ook betere keuzes maken in deze crisistijd.

Stuur je naar links, dan ga je naar rechts.

In de film ‘Cars’ (als je die nog nooit gezien hebt, heb je daar nu misschien tijd voor – met of zonder kinderen is het een prachtige film) is een scene waarin Bliksem McQueen een tip krijgt van een oude racewagen: Stuur je naar links, dan ga je naar rechts. Het klinkt de jonge racer als onzin in de oren en dus negeert hij dat advies – om vervolgens in de berm te eindigen.

Iets soortgelijks zei Jezus: Zegen wie je vervloeken. Heb je vijanden lief. Laat je vriendelijkheid bij alle mensen bekend zijn. Wees goed voor wie niet aardig doet tegen jou. Wees opbouwend waar anderen alleen maar kritiekpunten zien.

Reageer tegengesteld. Probeer het eens, juist nu. Het werkt echt! Deze crisis kan wel een beetje tegenovergesteld reageren gebruiken!