Eigen boek uitgeven? Eigen uitgeverij starten!

Steeds meer Nederlanders geven hun eigen boek uit. Door de opkomst van Selfpublishing platforms, zoals Free Musketeers, Boekscout, Jongboek en Oasis Publications is het een stuk makkelijker geworden om die droom te realiseren. Volgens een bericht van de NOS werden vorig jaar 6745 boeken uitgebracht via de drie grootste Nederlandse self-publishing-platforms. In 2011 waren dat er nog maar 369.

Steeds meer kleine uitgeverijen

Bovendien beginnen steeds meer mensen een uitgeverij om hun eigen boeken uit te brengen. Volgens hetzelfde NOS-bericht stonden in februari 2017 1968 zelfstandige uitgeverijen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel staan, terwijl dat er in 2011 nog 1861 waren. Ook het Centraal Boekhuis, distributeur van boeken, herkent de trend. Bij De Vrije Uitgevers zijn 410 zelfstandige uitgeverijen aangesloten. In 2009 waren dat er 107.

Redenen

Mensen hebben verschillende redenen om een eigen uitgeverij te beginnen. Zo begon Peter Dijkstra In 2014 met zijn  uitgeverij VenO Trainingen om zijn boek ‘Met vallen en opstaan!’ uit te brengen. “Ik wilde niet dat een uitgeverij alles voor mij zou bepalen, zoals de inhoud van mijn verhaal, hoe de cover eruit zou zien, de verkoopprijs en of er ooit een herdruk zou komen”, noemt hij als belangrijkste reden voor de start van zijn uitgeverij. “Bovendien, als ik het boek zou aanbieden bij een bestaande uitgeverij, zou ik maar € 1,- per verkocht boek ontvangen. Ook dat stond me behoorlijk tegen.”

In 2015 startte ook Evelina Jorritsma een eigen uitgeverij: Crystall books. “Mijn man Remko en ik schrijven allebei en we hadden geen zin om met onze boeken te moeten leuren bij bestaande uitgeverijen die blijkbaar niet op nieuwe auteurs zitten te wachten.”

Omdat Evelina specifieke ideeën had over de cover van haar boek, kon haar boek bovendien niet via Print On Demand worden gedrukt, een methode die door self-publishing platforms wordt gebruikt. Nog een reden om een eigen uitgeverij te beginnen! In haar zoektocht naar een goede drukker ontdekte ze dat er enorme verschillen zijn in prijs en kwaliteit. Die zoektocht kostte veel tijd, maar was wel de moeite waard.

Wat ik wil, gebeurt

Hoewel het niet moeilijk is om een eigen uitgeverij te starten – veel meer dan een KvK-inschrijving is om te beginnen niet nodig – zag Evelina er vooraf toch tegen op. “Ik vermoedde dat het veel werk zou zijn, en dat idee is bevestigd. Het voordeel is wel, dat je alles naar je eigen hand kunt zetten. Wat ik wil, gebeurt. Maar het moet wel allemaal door mijn eigen handen gaan! En je moet vooraf alles zelf betalen. Ik heb letterlijk grijze haren gekregen van de zorgen en de stress. Gelukkig heb ik een renteloze lening kunnen afsluiten.”

Promotie

Ook Peter geeft toe dat er veel tijd en energie in gaat zitten, maar hij heeft geen spijt van zijn keuze. Hij heeft inmiddels ook een tweede boek uitgegeven. Een van de dingen die hem is tegengevallen, is de hoeveelheid belasting die je als uitgever jaarlijks moet betalen. “Die is best fors.” Ook de administratie kost tijd.

“Maar wat vooral lastig is, is de promotie van je boeken. Ik had daar vooraf weinig kaas van gegeten. Social media, boekpresentaties, website, advertenties, recensies… Hoe pak je dat aan? Bovendien kennen de boekwinkels je nog niet. Bekendheid krijgen voor je producten is nog niet zo makkelijk.”

Rijk worden

“Rijk word je er niet van”, zegt Peter eerlijk en de statistieken bevestigen zijn ervaring. 95 procent van de omzet in de boekenmarkt is in handen van ongeveer 160 uitgeverijen, aldus de NOS. De overige 4000 uitgeverijen in Nederland moeten het doen met de resterende 5 procent van de omzet. Dat betekent dat zelf uitgebrachte boeken relatief weinig verkocht worden.

Tips

Een paar praktische tips heeft Peter wel:

  • Zorg dat je goede mensen naast je hebt op het gebied van taal en vormgeving. Als je die mensen niet hebt, kun je beter contact zoeken met een bestaande uitgever. Als zo’n uitgever geïnteresseerd is in je boek kun je onderhandelen over de dingen die jij belangrijk vindt.
  • Begin met een kleine oplage, bijvoorbeeld 500 exemplaren. Kies daarbij voor Print On Demand in plaats van een enorme voorraad. Als je toch een grote hoeveelheid wilt laten drukken, zoek dan naar een goede drukker in het buitenland. Die zijn veel goedkoper.
  • Houd bij het berekenen van je kostprijs ook rekening met de kosten voor je website. Die heb je echt nodig.

Uit handen geven

Evelina heeft geen ‘gouden tip’, zegt ze zelf, of het moet dit zijn: “Durf dingen uit handen te geven, maar blijf meekijken of dingen nog zijn zoals jij ze in gedachten hebt. Blijf ook open staan voor nieuwe ideeën, anders wordt je te krampachtig. Zo heb ik onze website aan anderen overgelaten. Je kunt echt niet alles zelf doen.”

Links

http://www.crystallbooks.nl/

http://nos.nl/artikel/2158644-meer-en-meer-mensen-geven-hun-eigen-boek-uit.html

https://www.boekscout.nl/

www.freemusketeers.nl

http://www.jongboek.nl/site/

https://www.mijnbestseller.nl/site/

http://www.publiceeruwboek.com/

http://www.vallenenopstaan.eu/

 

Speak Your Mind

*