Nieuwe methode VMBO-godsdienstonderwijs

Ontdek het Leven lesboek

Ontdek het Leven lesboek

Tijdens de Leven en Gelovenbeurs zat ik vreemd genoeg als enige bij hun workshop: Ontdek het Leven – een nieuwe methode voor godsdienstonderwijs voor het VMBO. Het is een fullcolor werk- en lesboek, aangevuld met materiaal op DVD en een docentenhandleiding. Natuurlijk zijn er wel meer van dit soort godsdienstmethoden, maar wat het Ontdek het Leven bijzonder maakt, is dat het expliciet christelijk is. 

Ontdek het Leven is ontwikkeld door Lars Doorduijn van Het Onderwijsbedrijf  en Siegried Woudstra van Woody Design en wordt uitgegeven door Bijbel & Onderwijs.

Siegried Woudstra werkte tien jaar lang als godsdienstleraar in het VMBO. Die praktijkervaring is terug te zien in het boek: veel concrete vragen en afwisselende opdrachten. Op de beurs bladerde ik door het les-/werkboek en het sprak mij erg aan. In de vormgeving zijn veel kleuren en illustraties gebruikt, wat het boek ook visueel aantrekkelijk maakt. Er is een duidelijke opbouw, verdeeld over vier lesjaren.

leerplan_ontdek_het_leven

Leerplan Ontdek het Leven

Over de titel zegt Siegfried: “Leerlingen in het VMBO staan op een kruispunt in vol mogelijkheden. Ze beginnen aan een nieuwe ontdekkingstocht. Het bijzondere aan godsdienstonderwijs in het VMBO is dat de leerlingen veel directer zijn in hun vragen dan bijvoorbeeld Havo-leerlingen, en dus ook als het gaat over godsdienst of levensvragen. Met die vragen gaat deze methode aan de slag. We willen ruimte geven om eigen vragen te stellen en te ontdekken wat daarbij Gods perspectief is.

De titel verwijst ook naar Jezus Christus, die hét Leven is. Leerlingen ontdekken dat Jezus Christus ook voor hun zonden is gestorven en dat Hij weer is opgestaan, om ook aan hen het leven te geven. Met deze methode willen we heel duidelijk het evangelie van Jezus Christus weer terugbrengen in het VMBO.”

Omdat ik er toch als enige zat, kon ik daar direct een vraag over stellen: beperkt deze duidelijk christelijke boodschap niet de doelgroep van het lesmateriaal? Niet alle VMBO-scholen zullen openstaan voor zo’n duidelijke insteek. “Dat klopt”, beaamt Siegried, “er zullen zeker scholen voor ander materiaal kiezen. Toch zijn er ook scholen die bewust invulling willen geven aan hun christelijke identiteit en die weinig keus hadden binnen de bestaande materialen. Ontdek het Leven is juist ontwikkeld omdat er vraag naar kwam vanuit de scholen zelf.’’

Het materiaal komt vers van de pers: afgelopen september begonnen de eerste scholen met het materiaal en de reacties zijn positief. Docenten kunnen een proefexemplaar aanvragen. En ik zou zeggen: dóe dat. Ontdek of het iets voor jóuw school is. Het zou toch geweldig zijn, als jouw godsdienstlessen eraan bijdragen dat jongeren de rode draad van Gods plan leren kennen!

Ben jij werkzaam in het onderwijs? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw reactie!